Panouri compozite din aluminiu cu o grosime de 4 mm si o grosime a fetelor din aluminiu de 0.4 mm sau 0.5 mm, disponibile intr-o gama variata de culori si finisaje, ideale pentru placari exterioare.

 

Greutate redusa, planeitate, rigiditate

 

Panourile din aluminiu compozit, sau placile bond, sunt panouri cu greutate redusa fabricate din 2 foi de aluminiu si un miez din polietilena, vopsite pe fata superioara cu vopsea PVDF acoperita de un film cu rol de protectie a vopselei si a panoului pe toata durata transportului si manipularii. Aceste materiale sunt rezistente la intemperii, raze UV si alti factori externi si nu necesita intretineri speciale in timp.

Panourile sunt fabricate prin laminare la temperaturi si presiuni ridicate – in prima etapa a procesului de fabricatie, polietilena este topita si intinsa uniform cu adezivi speciali pe toata suprafata fetelor din aluminiu. Tot in aceasta etapa este data si grosimea panoului, mentinerea acesteia in cotele stabilite fiind urmarita pe toata durata procesului de fabricare.

Datorita laminarii la cald si la presiuni ridicate, materialul obtinut beneficiaza de planeitate, greutate redusa si rigiditate.

Pe fata superioara a panoului este ulterior aplicata vopsea PVDF de calitate superioara. Pe langa rolul estetic, aceasta vopsea ofera protectie in timp a materialului. Pe durata manipularii si transportului, fata superioara a panourilor este protejata cu o folie de protectie ce se poate indeparta cu usurinta inainte de montajul materialului. Panourile sunt disponibile intr-o gama variata de culori standard si metalizate, dar si decoruri imitatie lemn,

 

Usurinta in prelucrare si montaj

Panourile compozite din aluminiu se prelucreaza cu usurinta folosind instrumente si tehnici obisnuite, dintre care, cele mai uzuale:

1.Taierea/Debitarea: se realizeaza folosind instrumente clasice de taiere a lemnului (ex. fierastrau circular) sau circulare electrice orizontale sau verticale. Se pot folosi la taierea cu circularul discuri pentru aluminiu sau plastic.

2. Rutare: materialul se ruteaza cu usurinta pentru formarea casetelor sau obtinerea altor elemente. Trebuie avut in vedere ca in punctul in care se executa rutarea sa se pastreze din miez cca. 0.3 mm. Daca grosimea miezului din polietilena este de 0.1mm sau mai mica, aluminiul poate crapa dupa indoire.

3. Fixare: panelurile din aluminiu compozit se fixeaza pe substructuri din aluminiu cu suruburi si nituri. Materialele folosite la fixarea si montajul panourilor trebuie sa fie anticorozive (aluminiu, otel, plastic rezistent etc.). Materiale precum cupru, bronz nu sunt portivite pentru ca ruginesc.

Gasiti la ACEST LINK elemente de fixare din aluminiu >>

4. Perforarea: panourile bond pentru placari exterioare pot fi perforate tinand cond de urmatoarele:

  • diametrul perforului trebuie sa fie de min 4 mm.
  • distanta dintre perforuri trebuie sa fie mai mare decat diametrul perforului
  • perforatiile de la marginea panoului trebuie realizate la o distanta fata de marginile placii mai mare decat diametrul perforatiilor
  • perforatiile pot fi plasate pe aceeasi ax dar se recomanda mai degraba dispunerea or in zig-zag
  • perforatiile trebuie sa fie facute pe o suprafata de maxim 20%-40% din suprafata panoului

 

5. Curatare si intretinere: trebuie avute in vedere cateva repere privind intretinerea suprafetelor placate cu aluminiu compozit:

  • Suprafata trebuie curatat cu apa, detergent slab si lavete nonabrazive
  • Suprafetele nu se curata cand materialul are temperaturi mai mari de 40°C pentru ca uscarea rapida poate duce la aparitia petelor pe suprafata materialului
  • agentii de curatare folositi trebuie sa aiba un pH cu valoare cuprinsa intre 5 si 8
  • La curatare nu se folosesc solutii alcaline puternice, solutii acide sau agenti de curatare abrazivi

 

Proiecte de placare din Romania

pentru care am furnizat panouri din aluminiu compozit si materiale pentru substructura metalica.