Nimic nu este mai important la un concert decat calitatea sunetului. Pentru sala de inregistrari a NGB – Northern German Broadcasting,situata in Hamburg, Germania, panourile acustice realizate din PLEXIGLAS® imbunatatesc acustica si definesc ambienta scenei.

Postul public NDR inregistreaza si difuzeaza aproape zilnic din incinta salii filarmonicii. Cu toate acestea, forma hexagonala a salii de concerte si plafonul structurat complicat fac dificila obtinerea unei acustici de calitate. Soluția a fost aceea de a instala elemente care sa directioneze sunetul, asa numitele panourile fonoabsorbante acustice, realizate din panouri acrilice PLEXIGLAS®. Acestea nu numai că asigură o acustică excelentă în incapere, ci confera si efecte luminoase speciale datorita sistemului de ilumare LED integrat.

Conditii dificile

Doua concerte nu vor fi niciodata identice, insa orice reprezentatie se bazeaza pe o acustica impecabila. Cu toate acestea, cand pe scena se afla in jur de 140 de muzicieni, carora li se adauga alte 1200 de persoane in randul publicului si daca luam in calcul si ca la fiecare concert avem in vedere diferiti factori de influenta, este dificil sa asiguri o calitate buna a sunetului. Sala mare de difuzare din Hanover este o cladire istorica in interiorul careia, pe langa forma hexagonala a camerei si a plafonului structurat realizat din lemn, este dificil de obtinut o acustica buna. “Este nevoie de ceva timp pentru ca sunetul sa calatoreasca in incapere, aspect care a impiedicat muzicienii sa cante sincron.”, explica Michael Lahme, Managing Director la Lichtobjekte estol GmbH si tehnician responsabil de productia panourilor acustice. “Landesfunkhaus a venit la noi cu cererea de a dezvolta un fel de tavan artificial pentru a imbunatati acustica”.

Panouri ajustabile

O noua provocare pentru tehnicienii de sunet de la Estol: “In mod normal, iluminatul individual este principalul obiectiv al proiectelor noastre”, spune Lahme. “Am dezvoltat deja niste elemente de iluminat care absorb sunetele”. Cu toate acestea, aplicatia din Landesfunkhaus impune ca sunetul sa fie reflectat si imprastiat in asa fel incat sa fie perfect armonizat pentru muzicieni si pentru public. Mai mult, panourile acustice trebuie sa imbunatateasca si aspectul scenei, fara a perturba decorul acesteia.

Panourile PLEXIGLAS® LED au fost materialele perfecte pentru proiectul nostru

Michael Lahme, Managing Director at Lichtobjekte estol GmbH

Panourile acustice individuale sunt ajustabile si completeaza decorul scenei. Panourile au fost realizate din panouri PLEXIGLAS LED la dimensiuni de 2900 x 1930 mm si 2220 x 1930 mm si sunt iluminate LED. Panourile pot reda pana la 16 milioane de culori si isi pot schimba culoarea si intensitatea luminoasa in ton cu muzica. Proprietatile excelente de fotoconductivitate ale placilor PLEXIGLAS LED asigura iluminatul uniform.

Sursa: © Evonik

Forma precisa

“Pentru aceasta sarcina aveam nevoie de un material foarte dur, deoarece materialele cu densitate mai mare reflecta mai bine notele scazute ale instrucmentelor muzicale. De asemenea, materialul trebuia sa poata transmite lumina pe suprafete mari “, explică Lahme. “Stiam deja despre gama PLEXIGLAS® LED din alte proiecte. Datorita iluminarii pe ambele fete, aceste panouri au fost perfecte pentru proiectul nostru. ” Greutatea redusa a materialului si calitatea excelenta a sticlei acrilice produsa de Evonik, au constituit motive suplimentarea pentru alegerea PLEXIGLAS.

De obicei sunetul se propaga simetric de la sursa. Cu toate acestea, undele sonore pot fi reflectate sau rupte daca intra in contact cu o suprafata care opune rezistenta. Pentru a asigura ca sunetul ajunge la membrii orchestrei si la public, 16 foi PLEXIGLAS® LED au fost turnate intr-o matrita concava – proces de care s-a ocupat de compania Kreideweiss GmbH – si lipite folosind ACRIFIX® – adeziv pentru placi acrilice produs de Evonik-, inainte de a fi suspendate deasupra scenei cu ajutorul cablurilor.

Pentru a gasi pozitia optima a panourilor, membrii orchestrei au participat la sesiune de teste timp de doua zile. In acest timp, au fost create diferite scenarii de pozitionare a panourilor si s-au realizat masuratori ale propagarii sunetlui. Odata montate, panourile pot fi ajustate automat pentru fiecare concert printr-un sistem automat de control.

“Datorită excelentei proprietati de  fotoconductivitate a placilor acrilice PLEXIGLAS®, lumina este transmisa uniform pe intreaga suprafata a panoului”,

explica Lahme.

Functionale si estetice

Panourile imbunatatesc de asemenea si estetica salii de concerte: pot fi iluminate, preluand functia luminilor din plafon si asigura un grad optim de lumina pe scena. Panourile folosesc LED-uri RGB de inalta putere care luminează foile de PLEXIGLAS® LED in cant din 2 laterale.”Datorită excelentei proprietati de  fotoconductivitate a placilor acrilice PLEXIGLAS®, lumina este transmisa uniform pe intreaga suprafata a panoului”, explica Lahme. “Acest lucru creeaza un obiect iluminat elegant, care poate reda pana la 16 milioane de culori”. Acest lucru inseamnă ca panourile acustice realizate din  PLEXIGLAS®, nu numai ca asigura o acustica excelenta in incapere, dar creeaza totodata si efectul luminos dorit.