Prin compania sa, Matthias Fritz produce obiecte de mobilier, majoritatea realizate din PLEXIGLAS®. Este atat de fascinat de material incat proiecteaza mobilier si in timpul liber. Cea mai reprezentativa lucrarea a sa este insa o bucatarie cu totul speciala.

Matthias Fritz nu se ocupa totusi de proiectarea mobilierului de bucatarie. Cu sediul in Innsbruck, compania sa PACT Technologies fabrica corpuri de mobilier si de expunere inca din 2003. Produsele au scopul de a avea un impact de durata asupra potentialilor clienti. De exemplu, specialistii in plastic au incastrat mii de pietre Swarovski in PLEXIGLAS® transparent.

(foto: © PACT Technologies Consulting & Trading GmbH)

“IMPLEXIONS” este denumirea pe care inventatorii de la PACT Technologies, companie detinuta de Matthias Fritz si Florian Danner, au dat-o tehnicii de incastrare a placilor PLEXIGLAS cu diferite elemente fara ca acestea sa formeze bule de aer in placi. Aceasta tehnica a fost folosita si pentru decorul magazinului Swarovski din Innsbruck de exemplu, magazin unde clientii acceseaza nivelul destinat cumparaturilor prin urcarea unor scari realizate din plexiglas incastrat cu cca. 20,000 de cristale Swarovski. 

Ani de experienta

“Fascinatia mea pentru PLEXIGLAS este si astazi prezenta”, afirma Matthias Fritz, care lucreaza cu placile acrilice Evonik de mai bine de 15 ani.Austriacul este pasionat de felul in care arata si se comporta materialul si, chiar si in timpul liber experimenteaza folosind placile PLEXIGLAS. Deja are o colectie impresionanate de obiecte de mobilier pentru bai si bucatarii, toate realizate din PLEXIGLAS. “Gasesc ca materialul si posibilitatile variate de intrebuintare sunt fascinante”, spune el. “Imi face o deosebita placere sa introduc materialul in proiecte la care nimeni nu s-ar fi gandit ca sunt posibil de realizat.”

Curajul este esential

Este un proiect de care Fritz este cu adevarat mandru: o bucatarie alba ca zapada unde toate frontoanele si blaturile de lucru sunt realizate din PLEXIGLAS Satinice. Culoarea aleasa este una speciala. In ciuda albului intens si rece, suprafata matasoasa a materialului confera netezime si caldura.

 

Pentru a realiza bucataria, Fritz a folosit 4 panouri mari de PLEXIGLAS, cu dimensiuni de 3000x2000mm si grosime de 20mm. Fiecare placa a fost taiata in panouri mai mici ce au fost ulterior montate intr-un cadru – cum se procedeaza si cu o bucatarie clasica. Pentru montaj, Fritz a folosit suruburi si adeziv. “O lipire invizibila cum obtin la PLEXIGLAS as fi aproape imposibil de otinut cu orice alt material”, spune el. “Este aproape imposibil sa apreciezi ca mobila este realizata din mai multe placi de PLEXIGLAS”. Folosirea placilor acrilice in cobinatie cu alte materiale nu a constituit o problema, acestea fiind folosite spre exemplu impreuna cu otel inoxidabil polizat.

Cutitele si alimentele nu lasa nici o urma. PLEXIGLAS-ul arata in continuare imaculat.

Bucataria astfel obtinuta isi dovedeste utilitatea zi de zi. Obiectele ascutite si alimentele nu lasa urme pe suprafata materialului. “PLEXIGLAS Satinice arata inca impecabil”, evidentiaza Fritz. Cu toate acestea, Fritz nu doreste sa includa in portofoliul companiei mobilier pentru bucatarii.”Ne vom concentra mai departe pe ce stim sa facem cel mai bine: display-uri de impact.”

 

Este aproape imposibil sa-ti dai seama ca mobilierul pentru bucatarie este realizat din mai multe placi de PLEXIGLAS®.

© Evonik / foto: Michael Huber

 

Placi si tuburi PLEXIGLAS® Satince

Materialul se distinge prin suprafata satinata, robusta, placuta la atingere si cu o transmisie discreta a luminii. Sunt disponibile placi si tuburi, cu una sau ambele fete satinate, sau cu particule de difuzie a luminii distribuite uniform in toata suprafata materialului.