Tuburi iluminate LED prinse intr-o structura din aluminiu – solutia pentru fatada inedita a Arenei WWK din Augsburg, Germania. Un design ce nu putea fi pus in practica fara PLEXIGLAS®.

“Blocati adversarul!.” Aceasta a fost ideea din spatele structurii atipice a arenei, structura de fatada ce aduce cu jocul “alege betigasul”. Proiectata de arhitectul Titus Bernhard, Arena WWK este casa echipei de fotbal FC Augsburg, dar si gazda meciurilor nationalei germane de fotbal, stadionul fiind inscris pe lista FIFA. Au trecut mai bine de 8 ani de la conceperea design-ului pana acesta sa poata fi pus in practica.

Noul simbol din Augsburg

La inceput, arhitectii Titus Bernhard si Peter Kögl de la B&K Stadionplanungsgesellschaft si-au propus sa realizeze un invelis realizat din sticla Profilit in culorile clubului: rosu, verde si alb. Ideea a fost una agreata insa extrem de costisitor de pus in practica, asa ca stadionul a fost o perioada lasat fara un invelis exterior. Cand grupul de asigurari WWK Versicherungsgruppe a devenit principalul sponsor al FC Augsburg, inaintea inceperii sezonului 2015/16, proiectul a prins iar aripi. “Vrem sa ne vedem logo-ul pe o cladire cu un impact vizual puternic,” a spus Jürgen Schrameier, CEO-ul WWK Versicherungsgruppe. “Acest lucru este valabil si in cazul Arenei WWK Arena si ne-ar face o deosebita placere daca stadionul ar deveni punctul central de atractie din Augsburg. ”

 

Combinatie de aluminiu si lumina

Ca beneficiar al cladirii, WWK Versicherungsgruppe a optat pentru o combinatie de bare rotunde din aluminiu (cca. 36,000 m in lungime ) i tuburi iluminate insumand 1,300 m lungime ca solutii pentru fatada stadionului FC Augsburg’s stadium. Lucrarile la fatada stadionului au fost incheiate in septembrie 2017, la 8 ani de la inaugurarea oficiala a arenei.

(foto © Sven Rahm Fotografie, Königsbrunn/Augsburg)

Efecte luminoase deosebite

Daca la inaugurarea arenei pasionatii de fotbal erau intampinati de pereti exteriori din beton, acum vizitatorii sunt surprinsi cu un design arhitectural de exceptie: pe durata zilei, exteriorul arenei aduce cu un cuib simetric, tuburile albe fiind aproape imposibil de remarcat cand nu sunt iluminate. Fatada pare sa aiba asadar culoarea aluminiului pe timp de zi. Noaptea in schimb, elementele exterioare iluminate pot fi vazute de la distante mari. “Lumina este un element de design izbitor,” explica arhitectul arenei, Titus Bernhard. “Lumina poate aproape literalmente sa transforme arhitectural intr-un far.” Tuburile iluminate nu joaca doar rolul de elemente de design, ele avand si rol de bariera pentru exteriorul cladirii. “Din punct de vedere al structurii constructiei si proiectarii acesteia, aceasta instalatie a constituit o provocare imensa,” a explicat Bernhard.

Decorul fatadei a constituit o provocare pentru expertii in corpuri iluminate de la Atelier of Light, parte a Zumtobel Group, lider in in sisteme arhitecturale de iluminat pe piata europeana: “Nu am creat pana acum tuburi iluminate, de 8 m lungime, tuburi care sa aiba si rol static dar si structural in fatada unei cladiri, cu atat mai mult cu cat vorbim de suprafete imense si nici nu cred ca asa ceva a mai fost facut vreodata,” a afirmat Oliver Mosselman, responsabil de proiect din partea Zumtobel. Conceptul impune realizarea unei solutii continue si uniforme de iluminat pentru tuburi -chiar si la capetele acestora -, aceasta fiind o provocare in sine.

PLEXIGLAS® este cel mai avansat produs pentru astfel de aplicatii.

Lumina distribuita uniform

Specialistii de la Zumtobel au proiectat tuburi iluminate cu lungimi de pana la 8m si diametru de 20cm – dimensiuni ce corespund profilelor rotunde din aluminiu. Fiecare tub a fost realizat din tuburi extrudate din PMMA PLEXIGLAS XT WN370, cu grosime de 6mm. Tuburile au fost ulterior iluminate cu benzi LED IP67-RGB-LED, ce asigura distributia uniforma a luminii. “Am ales PLEXIGLAS pentru simplul motiv ca este cel mai avansat material pentru astfel de aplicatii,” a spus Mosselman. “Cu ajutorul PLEXIGLAS® obtinem un grad ridicat de lumina care este distribuita uniform pe toata suprafata materialului, reusind astfel sa obtinem efectele dorite si sa facem ca tuburile sa fie bine evidentiate.”. Efectul este sustinut de culoarea aleasa pentru exteriorul arenei: gri antracit, ce ajuta la punerea in evidenta a tuburilor iluminate.

 

Tuburi imense iluminate

Culoarea si intensitatea fiecarui tub pot fi controlate separat. Cand nu sunt iluminate, tuburile albe si cu suprafata lucioasa abia se disting printre profilele de aluminiu. Cand sunt iluminate, pot reda pana la 16 milioane de culori, inclusiv pe cele ale clubului FC Augsburg.

135 de tuburi de pana la 8 m lungime

Punerea in aplicare a proiectului de fatada a constituit un proiect mamut. “Pana la urma, nu vorbim de un singur tub, ci de 135 de tuburi,” spune Mosselman. “Este inca unul din motivele pentru care am ales PLEXIGLAS alaturi de partenerii care se ocupa de montaj – Heinz Fritz GmbH. Am fost convinsi ca doar Evonik ne poate livra in timp util si la calitatea impusa intreaga cantitate de material.” Expertii in prelucrarea plasticului de la Heinz Fritz GmbH au depozitat mai intai tuburile in sali incalzite pentru 24 ore, astfel incat sa permita tensiunii acumulate in material sa se disipeze. Pasul urmatorul a constat in frezarea fiecarui tub pe toata lungimea. Acest proces a permis ca fiecare tub sa fie fixat pe cate un profil de aluminiu care a fost prevazut cu banda LED. Capetele tuburilor au fost astupate cu capace realizate din PMMA extrudat PLEXIGLAS® XT WN370.

Fatada rezistenta la factorii externi

“In ciuda folosirii capacelor la capetele fiecarui tub, structura a fost proiectata ca un sistem deschis ce impiedica acumularea de vapori si posibilitatea formarii condensului,” explica Mosselman. Benzile LED folosite sunt protejate astfel de umezeala si tuburile in sine sunt ferite de efectele factorilor externi: “PLEXIGLAS® are o rezistenta excelenta la factorii externi,” spune Mosselman. “Acesta a fost unul din criteriile esentiale in selectia materialului si unul din motivele pentru care am ales PLEXIGLAS.” Fatada stadionului este in permanenta expusa la soare, ploaie sau zapada si exteriorul trebuie sa-si pastreze efectul spectaculos pe o perioada cat mai mare.

(sursa: Evonik Industries )